Valkeakosken Hakan Aaro Aho suunnisti Fin5-suunnistusviikon voittoon Lahden seudulla menneenä kesänä. Suunnistusviikon voiton lisäksi Aho on tehnyt tasaista nousua kotimaisten suunnistushuippujen joukkoon ensimmäisinä pääsarja vuosinaan ja vakiinnuttanut paikkansa Suomen maajoukkuepaidassa maailmancupissa ja arvokisoissa. Viron EM-kisoissa Aho suoriutui tasaisesti sijoittuen pitkällä matkalle 20., keskimatkalla 25. ja viestissä Suomen joukkueella kymmenenneksi.

Aaro Aho Fin5-suunnistusviikolla 2022. Kuva: Marko Kantaneva

Fin5-suunnistusviikko 2023 haastattelussa Aho kertoi monipäiväisen suunnistusviikon merkityksestä huippusuunnistajalle ja tulevan kauden tavoitteista ja harjoittelun painopisteistä.

Miten näet suunnistusviikon vuosittaisessa kilpailukalenterissa?

Suunnistusviikoilla on mielestäni tärkeä paikka suunnistuskaudessa, Jukolan ja syyskauden välissä. Suunnistusviikko on aina kauden kohokohtia ja on erityisen hienoa päästä juoksemaan viikon ajan laadukkaita kisoja kovassa seurassa. Suunnistusviikolla menestyminen vaatii tasapainoista suorittamista kisasta toiseen, mikä on aina hieno haaste.

Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, joiden perusteella valitset mahdollisen suunnistusviikon kilpailukalenteriin?

Itselleni kilpailukausi rakentuu lähtökohtaisesti arvokilpailut edellä, joten suunnistusviikon tulee tukea näitä päätavoitteita. Muuten merkittävänä tekijänä ovat kisamaastot ja reissuporukka, ne ovat tärkeä osa suunnistusviikkoa.

Onko sinulle huippusuunnistajana tärkeä asettaa suunnistusviikolle kilpailullinen vai harjoituksellinen tavoite vai meneekö lomareissuna?

Kyllä suunnistusviikolle lähtiessä on aina mielessä paras mahdollinen onnistuminen kilpailuissa ja kokonaiskisassa menestyminen, mutta tiukka kisarupeama toimii samalla hyvänä treeniblokkina ennen syksyn kisakautta. Hyvässä seurassa suunnistusviikko on tietenkin myös lomaa parhaimmillaan!

Paras muisto elämäsi aikana suunnistusviikoilta?

Parhaita suunnistusviikkomuistoja ovat kotimaasta Rukalla juostut Fin5 rastiviikot vuosilta 2014 ja 2021, sekä ensimmäinen O’ringen rastiviikkoni Sälenissä 2016. Näistä viikoista on jäänyt päälimmäisenä mieleen upeat maastot sekä hauskanpito kavereiden kanssa!

Mitkä ovat tulevan kauden tavoitteet?

Päätavoitteeni ovat Sveitsin MM-keskimatka sekä maailmancupkilpailut keväällä Norjassa ja syksyllä Tsekissä. Haluan päästä seuraavalle tasolle kansainvälisesti ja kehittyä suunnistajana kokonaisvaltaisesti. Kotimaassa tärkeitä kisoja ovat SM-kilpailut sekä tietenkin viestit meidän nousevalla Hakan porukalla!

Miten talven harjoittelu rakentuu kohti kesän päätavoitteita ja mitkä ovat esimerkiksi painopisteet harjoittelun osalta?

Tärkeintä on saada ehjä ja nousujohteinen harjoituskausi, jossa tärkeitä palasia ovat talven leirit etelä-Euroopassa ja laadukas arkiharjoittelu kotisuomessa. Haluan kehittyä kaikilla osa-alueilla mutta painotusta on etenkin kovan alustan juoksuvauhdin ja mäkijuoksun saralla. Odotan etenkin maajoukkueleirejä, joissa pääsee haastamaan kovia joukkuetovereita huippulaadukkaissa treeneissä.

Mitä terveisiä haluat lähettää nuorelle suunnistajalle, joka haluaa tulevaisuudessa löytää rastit yhtä sujuvasti sekä vauhdikkasti kuin sinä?

Olen aina kokenut kilpailemisen olevan kaikista kehittävintä, kun pääsee suorittamaan paineen alla omaan maksimiinsa pyrkien. Kannustan siis kaikkia kisaamaan ympäri vuoden ja monissa eri lajeissa, mikäs sen mukavampaa olisikaan!

Kiitämme Aaroa haastattelusta ja toivotamme hänelle tsemppiä harjoituskaudelle ja ensi kesän kisoihin!