Uutiset

Suunnistusviikko huippusuunnistajan silmin – Fin5 miesten sarjan hallitseva voittaja Aaro Aho

Valkeakosken Hakan Aaro Aho suunnisti Fin5-suunnistusviikon voittoon Lahden seudulla menneenä kesänä. Suunnistusviikon voiton lisäksi Aho on tehnyt tasaista nousua kotimaisten suunnistushuippujen joukkoon ensimmäisinä pääsarja vuosinaan ja vakiinnuttanut paikkansa Suomen maajoukkuepaidassa maailmancupissa ja arvokisoissa. Viron EM-kisoissa Aho suoriutui tasaisesti sijoittuen pitkällä matkalle 20., keskimatkalla 25. ja viestissä Suomen joukkueella kymmenenneksi.

Aaro Aho Fin5-suunnistusviikolla 2022. Kuva: Marko Kantaneva

Fin5-suunnistusviikko 2023 haastattelussa Aho kertoi monipäiväisen suunnistusviikon merkityksestä huippusuunnistajalle ja tulevan kauden tavoitteista ja harjoittelun painopisteistä.

Miten näet suunnistusviikon vuosittaisessa kilpailukalenterissa?

Suunnistusviikoilla on mielestäni tärkeä paikka suunnistuskaudessa, Jukolan ja syyskauden välissä. Suunnistusviikko on aina kauden kohokohtia ja on erityisen hienoa päästä juoksemaan viikon ajan laadukkaita kisoja kovassa seurassa. Suunnistusviikolla menestyminen vaatii tasapainoista suorittamista kisasta toiseen, mikä on aina hieno haaste.

Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, joiden perusteella valitset mahdollisen suunnistusviikon kilpailukalenteriin?

Itselleni kilpailukausi rakentuu lähtökohtaisesti arvokilpailut edellä, joten suunnistusviikon tulee tukea näitä päätavoitteita. Muuten merkittävänä tekijänä ovat kisamaastot ja reissuporukka, ne ovat tärkeä osa suunnistusviikkoa.

Onko sinulle huippusuunnistajana tärkeä asettaa suunnistusviikolle kilpailullinen vai harjoituksellinen tavoite vai meneekö lomareissuna?

Kyllä suunnistusviikolle lähtiessä on aina mielessä paras mahdollinen onnistuminen kilpailuissa ja kokonaiskisassa menestyminen, mutta tiukka kisarupeama toimii samalla hyvänä treeniblokkina ennen syksyn kisakautta. Hyvässä seurassa suunnistusviikko on tietenkin myös lomaa parhaimmillaan!

Paras muisto elämäsi aikana suunnistusviikoilta?

Parhaita suunnistusviikkomuistoja ovat kotimaasta Rukalla juostut Fin5 rastiviikot vuosilta 2014 ja 2021, sekä ensimmäinen O’ringen rastiviikkoni Sälenissä 2016. Näistä viikoista on jäänyt päälimmäisenä mieleen upeat maastot sekä hauskanpito kavereiden kanssa!

Mitkä ovat tulevan kauden tavoitteet?

Päätavoitteeni ovat Sveitsin MM-keskimatka sekä maailmancupkilpailut keväällä Norjassa ja syksyllä Tsekissä. Haluan päästä seuraavalle tasolle kansainvälisesti ja kehittyä suunnistajana kokonaisvaltaisesti. Kotimaassa tärkeitä kisoja ovat SM-kilpailut sekä tietenkin viestit meidän nousevalla Hakan porukalla!

Miten talven harjoittelu rakentuu kohti kesän päätavoitteita ja mitkä ovat esimerkiksi painopisteet harjoittelun osalta?

Tärkeintä on saada ehjä ja nousujohteinen harjoituskausi, jossa tärkeitä palasia ovat talven leirit etelä-Euroopassa ja laadukas arkiharjoittelu kotisuomessa. Haluan kehittyä kaikilla osa-alueilla mutta painotusta on etenkin kovan alustan juoksuvauhdin ja mäkijuoksun saralla. Odotan etenkin maajoukkueleirejä, joissa pääsee haastamaan kovia joukkuetovereita huippulaadukkaissa treeneissä.

Mitä terveisiä haluat lähettää nuorelle suunnistajalle, joka haluaa tulevaisuudessa löytää rastit yhtä sujuvasti sekä vauhdikkasti kuin sinä?

Olen aina kokenut kilpailemisen olevan kaikista kehittävintä, kun pääsee suorittamaan paineen alla omaan maksimiinsa pyrkien. Kannustan siis kaikkia kisaamaan ympäri vuoden ja monissa eri lajeissa, mikäs sen mukavampaa olisikaan!

Kiitämme Aaroa haastattelusta ja toivotamme hänelle tsemppiä harjoituskaudelle ja ensi kesän kisoihin!

Kilpailukutsu on nyt julkaistu – ilmoittaudu mukaan!

Vuoden 2023 Fin5-rastiviikon kilpailukutsu on nyt julkaistu. Ilmoittautuminen edullisimmalla hinnalla on nyt avattu ja se on auki 20.12.2022 asti.  Ilmoittaudu mukaan edullisemmalla hinnalla! Rastiviikolla on upea kattaus Tampereen kaupungiseudun lähimaastoja keskimatkan, sprintin ja pitkän matkan muodossa. Kilpailusarjojen lisäksi tarjolla on avoimet sarjat eli kuntosuunnistukset laajoin ratavalikoimin.

Miesten ja naisten pääsarjoissa palkitsemme parhaimmat valmennusstipendein. Lisäksi kaikissa eliittisarjoissa on luvassa GPS-seuranta katsojaystävällisesti kisojen seuraamisen tueksi.

Fin5-rastiviikon kanssa samanaikaisesti Tampereella järjestetään veteraanien monilajiurheilutapahtuma European Master Games, joka tuo Tampereelle lähes 7000 osallistujaa. Suunnistus on yksi tapahtuman lajeista ja kilpailut käydään samoissa maastoissa rastiviikon kanssa. Tämän vuoksi alueen majoituskapasiteetti on melko täysi, joten ole aikaisin liikkeellä majoitusvarauksen kanssa.

Tervetuloa suunnistamaan kesän 2023 Fin5-suunnistusviikolle Tampereelle!

Kilpailukutsu

Ilmoittautuminen

European Master Games

Fin5-suunnistusviikko järjestetään Tampereen seudulla vuonna 2023

Vuoden 2023 Fin5-suunnistusviikon järjestelyistä vastaavat Koovee, Epilän Esa, Kangasala SK ja Tampereen Pyrintö. Viikko toteutetaan samanaikaisesti Tampereella järjestettävän monilajisen European Masters Games-tapahtuman kanssa, jossa suunnistus on yksi lajeista. Suunnistusviikon ajankohta on 26.6.-1.7.2023.

Suunnistusviikon osakilpailut käydään Tampereen, Kangasalan ja Ylöjärven kaupunkien alueilla useammasta kilpailukeskuksesta. Viikon kilpailuohjelmassa on kolme keskimatkaa, yksi sprintti ja yksi pitkämatka. Mukaan mahtuu perinteinen välipäivä, jolloin suunnistajilla on mahdollisuus nauttia Tampereen seudun muista aktiviteeteistä.

Ensi vuoden Fin5-suunnistusviikon keskeinen teema on ympäristöystävällisyys ja kestävä tapahtumatuotanto. Kaikki viikon kilpailukeskukset tulevat olemaan helposti julkisen liikenteen tavoitettavissa Tampereen rautatieasemalta käsin.

Suunnistusviikon järjestelyistä vastaavat seurat tekevät tiivistä yhteistyötä harjoitusten ja iltarastien järjestelyissä, joten isomman tapahtumaviikon järjestäminen yhteistyössä on jatkumoa aiemmalle yhteistyölle.

– Tampereen seudulla on monipuoliset ja haastavat suunnistusmaastot aivan kaupunkiasutuksen läheisyydessä ja haluamme tuoda laadukkaasti järjestettävät tapahtumat näihin maastoihin. Tavoitteemme on tarjota helposti saavutettavat tapahtumat ja huomioida kestävän tapahtumatuotannon koko suunnistusviikon osalta, summaa Antti Rantala järjestelyorganisaatiosta tulevaa Fin5-suunnistusviikkoa.

Fin5-suunnistusviikko on tavallisimmin järjestetty heinäkuun puolivälissä, mutta nyt yhteistyö EMG 2023-tapahtuman kanssa ajoittaa kilpailut kesäkuun loppuun juuri ennen Kainuun Rastiviikkoa.

– Koronavuosien jälkeen on hyvä tarkastella myös Fin5-suunnistusviikon tulevaisuutta eri näkökulmista. Vuoden 2023 tapahtuman toteutus poikkeaa varmasti perinteisten Fin5-viikkojen järjestelyistä, mutta tavoitteena on silti taata laadukkaat kilpailut sekä luoda hyvä tunnelma koko viikolle. Tampereen seutu tarjoaa myös erinomaiset puitteet lomalaisille, tiivistää Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen.

Tulevien vuosien Fin5-järjestäjien suhteen tilanne on vielä avoin ja pohdintaa jatkosta tehdään myöhemmin.

– Suunnistusmatkailu on koronan jälkeen nostanut jälleen suosiotaan ja myös monipuolinen ulkomainen tarjonta houkuttaa osallistujia. Suomessa järjestetään vuosina 2024–2025 kahdet kansainväliset arvokilpailut (WMOC 2024, WOC 2025) yleisökisoineen, joten kalenterin suhteen pitää käyttää harkintaa. Lisäksi perinteinen Kainuun Rastiviikko säilyy kalenterissa vastakin. Fin5-viikolle on varmasti jatkossakin paikkansa, mutta tuotteen tulee olla kiinnostava ja sopia kalenteriin, jotta se löytää järjestäjänsä sekä ennen kaikkea osallistujat, valottaa Saarinen suunnistusviikon jatkoa.

Vuoden 2022 Fin5-suunnistusviikko käynnistyy tiistaina 12.7. Orimattilassa ja viikon aikana osakilpailuja järjestetään myös Lahdessa ja Hollolassa. Mukaan on ilmoittautunut 1500 suunnistajaa kilpasarjoihin ja lisäksi avoimiin kuntosarjoihin voi ilmoittautua vielä paikan päällä.