Vuoden 2023 Fin5-suunnistusviikon järjestelyistä vastaavat Koovee, Epilän Esa, Kangasala SK ja Tampereen Pyrintö. Viikko toteutetaan samanaikaisesti Tampereella järjestettävän monilajisen European Masters Games-tapahtuman kanssa, jossa suunnistus on yksi lajeista. Suunnistusviikon ajankohta on 26.6.-1.7.2023.

Suunnistusviikon osakilpailut käydään Tampereen, Kangasalan ja Ylöjärven kaupunkien alueilla useammasta kilpailukeskuksesta. Viikon kilpailuohjelmassa on kolme keskimatkaa, yksi sprintti ja yksi pitkämatka. Mukaan mahtuu perinteinen välipäivä, jolloin suunnistajilla on mahdollisuus nauttia Tampereen seudun muista aktiviteeteistä.

Ensi vuoden Fin5-suunnistusviikon keskeinen teema on ympäristöystävällisyys ja kestävä tapahtumatuotanto. Kaikki viikon kilpailukeskukset tulevat olemaan helposti julkisen liikenteen tavoitettavissa Tampereen rautatieasemalta käsin.

Suunnistusviikon järjestelyistä vastaavat seurat tekevät tiivistä yhteistyötä harjoitusten ja iltarastien järjestelyissä, joten isomman tapahtumaviikon järjestäminen yhteistyössä on jatkumoa aiemmalle yhteistyölle.

– Tampereen seudulla on monipuoliset ja haastavat suunnistusmaastot aivan kaupunkiasutuksen läheisyydessä ja haluamme tuoda laadukkaasti järjestettävät tapahtumat näihin maastoihin. Tavoitteemme on tarjota helposti saavutettavat tapahtumat ja huomioida kestävän tapahtumatuotannon koko suunnistusviikon osalta, summaa Antti Rantala järjestelyorganisaatiosta tulevaa Fin5-suunnistusviikkoa.

Fin5-suunnistusviikko on tavallisimmin järjestetty heinäkuun puolivälissä, mutta nyt yhteistyö EMG 2023-tapahtuman kanssa ajoittaa kilpailut kesäkuun loppuun juuri ennen Kainuun Rastiviikkoa.

– Koronavuosien jälkeen on hyvä tarkastella myös Fin5-suunnistusviikon tulevaisuutta eri näkökulmista. Vuoden 2023 tapahtuman toteutus poikkeaa varmasti perinteisten Fin5-viikkojen järjestelyistä, mutta tavoitteena on silti taata laadukkaat kilpailut sekä luoda hyvä tunnelma koko viikolle. Tampereen seutu tarjoaa myös erinomaiset puitteet lomalaisille, tiivistää Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen.

Tulevien vuosien Fin5-järjestäjien suhteen tilanne on vielä avoin ja pohdintaa jatkosta tehdään myöhemmin.

– Suunnistusmatkailu on koronan jälkeen nostanut jälleen suosiotaan ja myös monipuolinen ulkomainen tarjonta houkuttaa osallistujia. Suomessa järjestetään vuosina 2024–2025 kahdet kansainväliset arvokilpailut (WMOC 2024, WOC 2025) yleisökisoineen, joten kalenterin suhteen pitää käyttää harkintaa. Lisäksi perinteinen Kainuun Rastiviikko säilyy kalenterissa vastakin. Fin5-viikolle on varmasti jatkossakin paikkansa, mutta tuotteen tulee olla kiinnostava ja sopia kalenteriin, jotta se löytää järjestäjänsä sekä ennen kaikkea osallistujat, valottaa Saarinen suunnistusviikon jatkoa.

Vuoden 2022 Fin5-suunnistusviikko käynnistyy tiistaina 12.7. Orimattilassa ja viikon aikana osakilpailuja järjestetään myös Lahdessa ja Hollolassa. Mukaan on ilmoittautunut 1500 suunnistajaa kilpasarjoihin ja lisäksi avoimiin kuntosarjoihin voi ilmoittautua vielä paikan päällä.